+

 

The New Detroit Riverwalk and Lighthouse Park is a development on the southeast riverfront of the Jefferson Chalmers Neighborhood in Detroit, Michigan. Mariner Park and the brownfield west of it between two canals are currently home to a soccer field, small river's edge and historic lighthouse. This project expands on the active fishing, biking and sports cultures in the neighborhood and provides amenities for residents, businesses and general visitors to enjoy the riverfront.

Knowing that the neighborhood is prone to flooding, this development uses both coastal reinforcement and water redirection infrastructure as well as water collection strategies to create a resilient yet meaningful gathering space for all. The architecture is noticeably different in scale and tone than the rest of the Jefferson Chalmers Neighborhood. It instead picks up cues from the entire Detroit Riverfront which expresses sweeping tensile structures and coverings; memorable facades; engaging stairs and paths and places of music, play, exercise and fun. This urban plan includes not only the design of built form but also the design of great memories.

Lawrence Technological University

Integrated Design 4 (2020)

1/5

'5 Phases'

The constructed buildings and urban amenities are strategically phased so they can be enjoyed while the next phase's construction is underway. Each can take anywhere from six months to 1-2 years depending on available funding, construction management and schedules. Each phase includes an integration of urban planning, green strategies and pedestrian experiences.

Project Scopes

Affordable Housing

36 units per building with accessible or proximate parking

Commercial and Retail Centers

Customizable 'white box' spaces in a downtown atmosphere

Fishing Hotspots

Revitalized river edge and new pier for in-river fishing

Sports and Exercise

Shared walking and bike paths, basketball, tennis, soccer, canoe and kayak launch

Stormwater Management

Green roofs and water recycling, bioswales and coastal reinforcement

Splash Canal and Canoe Launch from Fox Creek

South Building

studio apartment

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis 

Contributors: Daniel Kagan, Nathan LeBlanc,

Nicholas Peruski, Steve Rumpel, Chris Stack

Lawrence Technological University

Integrated Design 5 (2020)

 
1/18
 
 
 

asdfasev

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Lawrence Technological University

NOMAS, The National Organization of Minority Architecture Students (2020)

1/1
 

LOUNGE PODS

 

For the VR/AR Global Summit Student Design Competition hosted by The Wild

(June 1-3, 2020)

★ Runner-up of Top 6 Global Finalists

Describe your design project. What was your inspiration, how did you create it, what makes it unique, what is the social interaction experience that your space provides, and why do you deserve to win?

 

Lounge Pods is a playful complex of stairs, rails, platforms, cylinders and saucer-like lounge spaces. It was created in Rhinoceros 6 with simple 3D modeling operations such as manipulating circles and spheres, extruding, cutting out holes and drawing pipes. It is a unique play on walking through tunnels that happen to be standing up instead.

 

This space was inspired by the new social distancing circles painted on the grass of Domino Park in Brooklyn, New York as well as other general distancing trends. The platforms, or Pods, are separated with adequate distance yet allows comfortable groups of friends and families to enjoy the company of those in the other Pods. A collection of stairs and tubes represent a series of passages and thresholds as in a quarantine or disinfection scenario.

 

This model is a playground of primitive shapes that would create a unique VR experience. I believe I deserve consideration to win because I often design architecture from the inside out and start designing forms in perspective. I do not own a VR set of my own, but I know that my excitement for design paired with a fantastic visualization tool will serve me, the design community and future dwellers and visitors of the built environment well.                               

02_aerial_JPG.jpg
07_pod_JPG.jpg
04_entrance-stair_JPG.jpg
03_entrance_JPG.jpg
Image7.png
05_tubes_JPG.jpg

Lounge Pods live VR presentation occurs from timestamps 9:15 - 14:50

© 2021 NICHOLAS PERUSKI